De rariteiten economie van Dubai

Pleisureworld, september 2018

Ik val nog steeds met regelmaat van de ene in de andere verbazing. Over bepaalde ‘dingen’ die hier kunnen en gebeuren en die ook heel normaal zijn (geworden)! Alles lijkt hier te draaien om genot, gewin en gemak. De ‘u roept, wij draaien-economie’. In Nederland zou dit ondenkbaar zijn en bovendien, praktisch gezien, onbetaalbaar. Maar heey, dit is Dubai, waar het leven zich afspeelt in een, bijna surrealistische wereld. Welkom in ‘de bubbel van Dubai’.

Met stip op nummer 1: de Nanny

Eén op de vier vrouwen in de VAE is een nanny. Nannies zijn veelal afkomstig uit Zuid-Oost Azië, zoals de Filipijnen en Sri Lanka. Je kunt kiezen uit een live-in or live-out nanny (en nog een aantal varianten er tussenin). Bij de eerste variant woont ze bij je in huis en bij de 2e variant zorgt ze voor eigen huisvesting. Een nanny doet het huishouden en zorgt ze (mede) voor de kinderen in het gezin (gem. 6 dagen per week/10-12 uur per dag). Hiervoor krijgt ze een gemiddeld salaris van 1830 AED per maand (435 euro), 1x per 2 jaar een ticket naar huis en de noodzakelijke documenten en verzekeringen. Vaak stuurt ze 2/3 van het salaris terug naar huis.

"Nannies spelen een cruciale rol in onze samenleving, één op de vier vrouwen in de VAE is een nanny en onze kinderen brengen gemiddeld 55 uur per week met hen door”, aldus Padmini Gupta, chief executive van Rise (een vermogensbeheerplatform voor migranten met een laag inkomen).

Moet je je in Nederland al verantwoorden voor het feit dat je een huishoudelijke hulp hebt voor 3 uur in de week, in Dubai is het hebben van een nanny de gewoonste zaak van de wereld! Bovendien is parttime werk in de UAE eerder uitzondering dan regel, dus als beide ouders fulltime werken, is een nanny een uitkomst.

En dat de nanny onlosmakelijk is verbonden met de VAE blijkt bijvoorbeeld ook bij het reserveren van een restaurant, waarbij niet zelden geldt ‘one nanny per family dines for free’. Op scholen is er naast de ‘parent pass’, de ‘nanny pass’, die haar het recht geeft ‘haar kids’ van school te halen. En zo is er zelfs een ‘nanny of the year’ verkiezing, waarbij de beste nannies worden beoordeeld op criteria als het leren en ontwikkelen van kinderen, het opbouwen van een verzorgende omgeving, veiligheid, gezondheid en voeding, impact op het gezin en het uitoefenen van een rolmodel. Hulde aan de nanny, zij maakt het leven in Dubai echt heel aangenaam.  

U roept, wij draaien!

In Dubai kun je ontzettend veel privileges boeken. Handige privileges, de meest voorkomende zijn een cleaner, een strijkservice of een dagelijkse tuinman. Dit hoef je niet ruimschoots van te voren te doen, als je het vandaag wilt, dan staat er een paar uur later iemand op de stoep. Boeken kan via een handige app en vaak, door het grote aanbod, tegen zeer lage prijzen. 

Een andere, niet noodzakelijke maar ‘time saving service’ is de ‘on-demand’ brandstofleveringsdienst die je auto aftankt thuis, op je werk of waar dan ook. Zelfs midden in de nacht. Handig als je niet wilt wachten bij de benzinepomp! En heb je een feestje en wordt het onverwachts gezellig, dan boek je eenvoudig een chauffeur van ‘secure ride’, die jou in jouw auto naar huis rijdt. Wel zo handig als je de volgende ochtend je auto weer nodig hebt.  

Pet grooming

Vind ik het hebben van huisdieren in Dubai al een dingetje (vanwege het klimaat), echt hilarisch is toch wel de ‘Pet Grooming Service’ (huisdierverzorgingsservice). Wie bedenkt dit? Maar blijkbaar is het een schot in de roos, want ik zie met regelmaat de fel gekleurde pet grooming busjes onze community in rijden. Bij deze mobiele service tot aan je voordeur, krijgt je huisdier een A-Z verzorging van een deskundige ‘groomer’ in een  volledig geëquipeerd busje, zonder dat het baasje de deur uit hoeft (en zonder dat de badkamer en het huis van het baasje een harige bende wordt).

Terug van weggeweest: de Waterboer

En wie kent nog de huis-aan-huis melkboer? In Dubai geldt dit systeem voor de grote waterflessen van 19 liter (die op een water dispenser passen). Je zet de lege flessen bij je voordeur, en voor iedere lege fles krijg je een volle terug. Naast water kun je in Dubai alles, 24/7, laten bezorgen, van groente, fruit, vlees en al het denkbare fastfood tot (huur)auto’s en limo's en luxe artikelen. Het gemak dient de mens. Vind je een beestje in je huis, dan laat je ‘pestcontrol’ komen en is je iPhone of iPad kapot gevallen, dan halen ze het op en heb je het de volgende dag weer gerepareerd terug. At your service.

Pop-it-up

Dan is er het pop-up-mini-event, persoonlijk vind ik dit, als event manager, een prachtige service. Wil je een romantisch dineetje organiseren voor jou en je lief op bijvoorbeeld het strand, in de woestijn of in een park, boek dan zo’n pop-up event service, die in no time, een gelikte styling en entourage neerzet, waarna jij en je lief kunnen arriveren in jullie privé restaurant en van jullie privé catering kunnen genieten. Deze pop-ups zijn ook verkrijgbaar in diverse varianten themafeestjes waaronder kinderfeestjes, inclusief hosting van de jarige job en de genodigden. Kun je, als ouder, zelf ook lekker genieten van het feestje!

De keerzijde

Deze, een tikkeltje uit de hand gelopen, hedonistische genot-gewin-gemak-industrie is alleen maar mogelijk door de werking van vraag en aanbod. Emirati en expats die verstrekkende wensen hebben en de migranten die de dienst leveren tegen een, voor onze begrippen, laag inkomen. Zolang het een vrije keuze is om in VAE te verblijven en werken, heb ik er vrede mee. Maar het blijft een bijzondere wereld!