Nederlandse trots in de woestijn: de biotoop op Expo 2020!
Recreatief Totaal, oktober 2021
Het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling Expo2020 in Dubai is een stukje ‘Neerlands trots in de woestijn’. In het paviljoen, dat is gelegen in ‘The Subtainability District’, één van de drie districten, draait het om het gekozen thema ‘voedsel, water en energie’.
Showcase van duurzaamheid
Het gebouw is ontworpen door V8 Architects (Rotterdam). Het paviljoen is al, voor de start Expo 2020, uitgeroepen tot het beste duurzame bouwproject van het jaar tijdens de ‘Big 5 Construction Impact Awards’ en is sinds 1 oktober geopend voor het publiek. Een spectaculair bouwwerk waar technologie, esthetiek en duurzame materialen worden gecombineerd. Het paviljoen is niet alleen ontworpen als showcase van duurzaamheid en circulariteit, maar bovendien ook zo gebouwd. Alle materialen worden na afloop teruggegeven of krijgen een volgende bestemming. Ook in het interieur zijn de toegepaste materialen herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Grappig detail: de roestkleurige stalen damwanden, die zo markant zijn voor het Nederlandse paviljoen, zijn geleend van het Nederlandse bedrijf Meever, die ook een vestiging in Dubai heeft, evenals bijvoorbeeld de stempelbuizen. Na afloop van de wereldtentoonstelling gaat dit materiaal weer terug naar de lokale bouwindustrie om ingezet te worden voor nieuwe projecten. De ecologische footprint van het paviljoen is zo klein mogelijk gehouden.
Voedsel, water en energie
Nederland heeft vanaf 2013, naast de hardware, tevens hard gewerkt aan het verhaal dat Nederland wil vertellen met haar deelname aan Expo 2020. Om het verhaal van Nederland te beleven, bezoeken wij het paviljoen op een rustige vrijdagochtend. De entree bestaat uit een line-up gedeelte met direct daarchter een binnenruimte, waar we even moeten wachten totdat de bezoekerservaring begint. Het Nederlandse team reikt witte paraplu’s uit, die nodig zijn bij de experience. Als de deuren van het middengedeelte van het paviljoen open gaan, zien we een hoog, met kruiden, paddenstoelen en eetbare plantjes begroeid, kunstwerk, in de vorm van een kegel, die we mogen betreden (de kegel is een open ruimte). Eenmaal in de kegel mag de paraplu open geklapt worden en begint de ‘onderscheidende experience’ (ontwikkeld door KossmanndeJong en BIND), die met digitale projectie op de paraplu wordt gepresenteerd. We zien hoe er water wordt gemaakt, energie wordt opgewekt en voedsel wordt geoogst of te wel hoe er een circulair klimaat systeem is gecreëerd.
Waterval
De bezoekerservaring eindigt met een heuse waterval van regen als hoogtepunt: honderden liters water, gewonnen uit de hete woestijnlucht, kletteren naar beneden, als een heerlijke, tropische stortbui. Kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen ontwikkelde deze regenmachine, de zgn. ‘SunGlacier’, waaraan hij tien jaar heeft gewerkt. De regenmachine is feitenlijk een omgebouwde ontvochtigingsmachine die water uit lucht kan halen. Zon, zwaartekracht en lucht zijn de basisbenodigdheden. De waterval begint met een paar emmers gekoeld water. Dat wordt naar boven gepompt en valt vervolgens als druppels naar beneden. Warme lucht bevat veel water en wordt langs de druppels geblazen. De waterdamp condenseert op de druppels, de druppels groeien en vallen naar beneden om vervolgens weer omhoog gepompt te worden. Zo ontwikkel je steeds meer water in het systeem. De afgekoelde lucht, het restproduct, wordt gebruikt om het paviljoen mee te koelen en het gewonnen water wordt afgetapt.
Circulair klimaat systeem
Door middel van natuurlijke fenomenen als condensatie, zonne-energie, fotosynthese, schimmelproductie, vochtigheidsgraad en temperatuurtransmissie wordt het klimaatsysteem gecreëerd. Hierbinnen worden water, energie en voedsel geoogst op een circulaire wijze. Het Nederlandse paviljoen is dan ook geen gebouw in traditionele zin, maar een tijdelijk circulair klimaatsysteem – een biotoop. Het laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. De innovatie druipt er van af, zo wekken de speciaal ontworpen zonnepanelen energie op en voeden ze tegelijkertijd de eetbare planten met zonlicht.
Uitdaging
Het lijkt eenvoudig om water te maken en het principe is ook simpel. Meer dan een ventilator, pomp, koeler en zonnepanelen zijn er niet voor nodig. De slimme installatie van Verheggen kan van 10 graden tot ver boven de 50 graden Celsius functioneren, daar waar concurrenten blijven steken op maximaal 35 graden. Met deze techniek kunnen oases gemaakt worden, iets dat in Dubai op veel media aandacht kan rekenen. Verheggen hoopt dat Dubai een springplank is naar de rest van de wereld. Zijn doel is om water voor iedereen toegankelijk te maken, in veel landen is water niet eens drinkbaar. Lucht, zon en zwaartekracht zijn overal voorhanden, dus schoon water ook.
Toepasbaarheid
In het Midden-Oosten, maar ook in andere delen van de wereld, heb je periodes dat het zo heet is, dat je niet meer naar buiten kunt. Met de SunGlacier kun je water maken en je huis koelen. Een ding is zeker, op deze planeet krijgen we te maken met een enorm watertekort. Een grote regeninstallatie zoals is Dubai, kan een paar duizend liter water per dag leveren. Het is zo zuiver dat er mineralen aan toegevoegd moeten worden om het als drinkwater te kunnen gebruiken. Je kunt er groenten in kassen met telen. De 90 procent water die door verdamping verloren gaat, wordt hergebruikt met dezelfde machine. Met de klimaatverandering wordt dit heel groot. Niet alleen in het Midden-Oosten.
Voor de muziek uit!
Het mooie aan het Nederlandse paviljoen is dat we nu al laten zien wat mogelijk is met de huidige techniek. Waar andere landen vooral presentaties laten zien van dingen die in de toekomst mogelijk worden, loopt Nederland dus voor de muziek uit.
Koninklijke opening
Op 3 november jl. heeft het Koninklijk paar het Nederlandse paviljoen officieel geopend en zal het verhaal, dat Nederland niet alleen water kan tegenhouden, maar tevens kan maken (in een circulair energie – water - voedsel systeem) nog meer op het international toneel tentoongespreid gaan worden. De redactie van Recreatief Totaal was hierbij aanwezig.