Extreme sport en adventure attracties moeten residenten trekken
Recreatief Totaal, maart 2021
Waveriders en andere unieke attracties in private woon communities in Dubai schieten als paddenstoelen uit de grond. De nieuwste troef van projectontwikkelaars om residenten te trekken.
Surfing lifestyle
De wave- of surfrider is een adrenaline verhogende attractie en enorm populair onder tieners en jongeren met een heuse surflevensstijl. Steeds meer waterparken bieden daarom een surfpark area aan, met diverse surfrider attracties, waar je als beginner en gevorderde kunt bodyboarden of surfen met een kleine plank. In Dubai en de andere zes Emiraten (VAE) schieten ze ook als paddestoelen uit de grond. Een rondje langs de meest bekende waterparken in de VAE onderstreept dit. Zo biedt Atlantis Aquaventure op Palm Jumeirah de Surf's Up Wave Rider, met twee separate surfbanen voor bodyboarden en surfen. Wild Wadi Waterpark (by Dubai Holding/Properties) biedt twee wavesurfer rides, de FlowBarrel, waarbij je onder een golf door kunt surfen, en de FlowRider Singel. Yas Waterworld in Abu Dhabi biedt tevens twee unieke surfriders te weten de Bubbles Barrel, met zeer krachtige golven en de Rush Rider, een bodyboarding ride. Laguna Waterpark (2018, by Meraas) spant de kroon, zij biedt de WaveOz 180 FlowRider, waar er wereldwijd maar drie van bestaan. Het heeft een 180 graden surf-oppervlak waarop met 3-4 surfers of bodyboarders tegelijkertijd kan worden gesurft. Hier worden tevens professionele wedstrijden gehouden.
Surfinstallatie in een woonwijk
Vrij recentelijk heb ik een surfmachine installatie ontdekt als onderdeel van een leisurepark in een woonwijk in Dubai. Het betreft de zgn. ‘Wave Rider’ (flow rider double), gerealiseerd door het bedrijf ‘Flowrider’ uit de USA met kantoren in Duitsland, China en Dubai. Bij deze attractie is het mogelijk om met meerdere personen tegelijk op de golf van de installatie aanwezig te zijn, hetgeen de beleving en de ROI verhoogt (niet residenten moeten hiervoor betalen). Het plan is afkomstig van projectontwikkelaar Nshama. Ik vind dit een interessante ontwikkeling, dus ben ik verder op onderzoek uitgegaan.
Woonwijken met een leisurepark
Neem een doorsnee nieuwbouwwijk in Nederland. Naast de woningbouw, wordt de wijk aangekleed met veel groen, een natuur-, wandel- en/of fietspad, visvijver, autoluwe speelpleintjes, speeltuin (soms met een skatepark) en een aantal basisvoorzieningen, zoals een supermarkt, medische voorziening en een wijkcentrum. Een woonwijk in Dubai, een ‘community’, bestaat uit een serie villa’s gecombineerd met ‘doorsnee’ community faciliteiten, zoals een shoppingarea (supermarkt, kapper, beautysalon, apotheek, stomerij, diverse koffie- en eetgelegenheden, etc.), diverse parken, wandel- en fietspaden, sportvelden, tennis-, basketball en volleyball -park, sport/fitness centrum, hondenpark, meerdere luxe zwembaden (met lifeguard) en uitgebreide speeltuinen. ‘Familie friendly communities’ worden ze ook wel genoemd, aangekleed met veel bloemenperkjes, groen, fonteinen en palmbomen. De huurprijzen van de villa’s zijn hoog, maar de voorzieningen zijn bij de prijs inbegrepen. De community is bewaakt en als bezoeker of resident zul je eerst de security moeten passeren. Emaar, Meraas en Dubai Properties zijn grote projectontwikkelaars in Dubai die het goed doen in dit soort family friendly communities.
Woonwijken worden vakantieparken
De laatste jaren zie je de faciliteiten in communities uitbreiden met minder voor de hand liggende voorzieningen, zoals een rijk uitgerust skate- en funpark (met airbags), cinema, trampolinepark, outdoor foodtruck plein, bike parcours (cross hindernisbaan), splashpark, wavepool en surfrider park. Hierboven refereerde ik al aan het, door projectontwikkelaar Nshama gerealiseerde, Surfrider park in wooncommunity Town Square Dubai, dat in 2018 is opgeleverd.
Damac Properties plaatste onlangs (november ’20) de ‘beach and wavepool Malibu Bay’ in de wooncommunity Damac Hills, een golfslagbad ter grootte van 24.700 m2 (vergelijkbaar met 1,5 keer een professionele hockeybaan) met in het midden van het zwembad een zgn. ‘Wave Ball’, geleverd door de Belgische leverancier ‘Wow Company”, die op en neer stort om golven te creëren. Het op Californië geïnspireerde gebied heeft een groen landschap en palmbomen rondom het golfslagbad, evenals graffitikunstwerken en surfplanken die in het ontwerp zijn geïntegreerd. En ook hier staat een surfinstallatie nog op de rol. Damac gaat sowieso ver in haar community ontwikkeling, zo creëert zij in haar communities naast de ‘standaard’ voorzieningen, een skate funpark, paarden-rijschool, ‘lazy river’, schaatsbaan, kinderboerderij en diverse vismeertjes om haar residenten te kunnen bekoren. Dit zijn voorzieningen die je ook mag verwachten in een vakantiepark anno 2021.
Banana Island Resort Qatar
Tijdens mijn onderzoek stuit ik op een ander Belgisch bedrijf in de business, namelijk ‘Wavesurfer’. Ik sprak met CEO Karel Dubois: “Wij zijn al 10 jaar actief in de ontwikkeling van mobiele surfinstallaties en vaste wavesurfers voor bodyboarding en surfing, die worden uitgebaat als stand-alone unit of in combinatie met een aquapark, resort, multi-activity center of shopping mall, zowel in- als outdoor. Onze eerste aanvragen voor de golfregio kwamen ongeveer 8 jaar geleden en in 2014 plaatsten wij de eerste Wavesurfer, bestaande uit twee separate surfbanen en surfpool op het prestigieuze Banana Island Resort Doha in Qatar. En sinds recent bieden wij ook wavepools aan met golven die kunnen worden geprogrammeerd in een range van kleine golven voor golfslagbaden tot hoge waves voor surfen en andere watersporten.”
Extreme sporten en adventure
Op de vraag welke trends hij signaleert in de branche, antwoordt Dubois: “Wij signaleren een groeiende vraag naar beleving met accent op extreme sports en adventure. Hier kunnen we met onze Wavesurfer en wavepools een goed antwoord op bieden. Op de pools kan naast surfen ook raften, kajak en andere sporten worden beoefend. Momenteel zijn er regelmatig aanvragen voor projecten, waaronder nieuwe wooncommunities, in Dubai en Jeddah (Saoedi-Arabië)”.
Uiteenlopende ervaringen in de VAE
Ik ben benieuwd naar zijn ervaring met projectrealisatie in de golfregio: “Dat is heel uiteenlopend”, vervolgt Karel Dubois. “Soms wordt de beslissing vrij snel genomen gevolgd door een snelle uitvoering en in andere gevallen duurt het overleg een eeuwigheid, zijn veel partijen betrokken in het beslissingsproces. Na de beslissingsfase vlot de installatie meestal goed. Dit heeft deels te maken met onze capaciteit om snel te reageren en te leveren.”
Anders dan in Nederland en België, waar de leisure sector vooral wordt gedomineerd door familiebedrijven, zijn het in Dubai vooral enkele grote jongens of ‘holding bedrijven’, die de scepter zwaaien. Meraas bijvoorbeeld is een master in het ontwikkelen van leisurebestemmingen inclusief een waterattractie, maar tevens in het neerzetten van wooncommunities inclusief een leisurepark voor residenten. Zaken doen in de VAE betekent dan ook dat je moet investeren in de relatie met dit soort holdings. Een goede opstap zou kunnen zijn om Deal ‘21 te bezoeken of om er zelfs aan deel te nemen. Ook het Belgische bedrijf Wavesurfer is te vinden op Deal ’21. Voor hen een jubileum, want het wordt hun tiende deelname, waarbij zij hopen hun netwerk wederom verder te kunnen uitbreiden.