In the spo(r)tlight: duiken met Dani 

Hollandse Nieuwe, mei 2022

Deze keer in de spo(r)tlight een vrij exotische sport namelijk: duiken! We kennen allemaal de prachtige duikwalhalla’s zoals The Great Barrier Reef in Australië, het Caribisch gebied (bijv. Bonaire) of Sharm El-Sheikh in Egypte. Maar ook in de VAE zijn fantastische duikplekken te vinden. En ook al denk je misschien ‘dit is niets voor mij’, het is toch echt het proberen waard bijvoorbeeld tijdens een scuba diving of snorkeling trip van duikinstructeur Dani Beentjes. Deze dame heeft inmiddels zo’n 5.000 duiken in haar duikboekje staan.

Vertel eens wat over jezelf en over hoe je professioneel duiker bent geworden?

Dani vertelt: “ik ben 25 jaar, geboren en getogen in Oud-Beijerland en op mijn 19e ben ik, in mijn eentje, naar Dubai verhuisd. Ik had mijn diploma MBO4 Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening op zak, maar mijn hart ligt bij het duiken. Vanaf mijn 10e duik ik al, vooral met mijn vader tijdens onze vakanties in oa. Egypte, en ik heb al op jonge leeftijd mijn PADI gehaald. Na mijn afstuderen heb ik eerst nog gewerkt op Fuerteventura en Kreta, maar daar werd ik door mijn jonge leeftijd niet voor vol aangezien, ondanks het feit dat ik toen al duikmaster was. Via via kreeg ik een baan aangeboden bij Atlantis Dubai, waar ik me binnen korte tijd heb opgewerkt tot gecertificeerde duikinstructeur. Toch is het lastig om een goede boterham te verdienen in deze sector, waardoor ik besloot om het over een andere boeg te gooien en heb ik nog twee jaar als PE teacher op een internationale school in Dubai gewerkt. Helaas kwam daar door Corona een einde aan, en toen besloot ik weer terug te gaan naar mijn passie.”

We zijn inmiddels 6 jaar verder, wat ben je gaan doen?

“Ongeveer 2 jaar geleden, besloot ik om het heft wat meer in eigen handen te nemen, en duiktrips te gaan organiseren voor groepjes mensen. Ik dacht, ik kijk wel waar het schip strand. Misschien ga ik wel terug naar Nederland maar in tussentijd, wil ik gewoon een leuke tijd hebben. Ik besloot contacten te leggen met duikscholen in de omgeving (met name Dubai en Fujairah) en gasten mee te nemen naar hun school waar ik gebruik kan maken van hun faciliteiten (boten, duik equipment, etc.). Ik dacht, als ik al 2-3 mensen meeneem, dan kan ik zelf gratis duiken, want zo werkt dat voor een freelance duikinstructeur.”

Het loopt wel goed toch, ik zie je vaak een duiktrip aanbieden op Dutch in Dubai?

“Ja klopt, ik kreeg ondertussen weer contact met een oud collega van Atlantis, die hetzelfde deed. We schoven elkaar, bij drukte, groepjes mensen toe en dat klikte zo goed, dat we besloten samen een bedrijf op te starten: Divingfactory. Inmiddels hebben we contracten met meerdere duikscholen in Dubai, Fujairah en Oman (Musandam). En we willen onze eigen venue in de VAE gaan openen, waar mensen kunnen komen duiken, of gewoon om te chillen omdat het een relaxte en gezellige plek is. Voor ons is de ‘community-gedachte’ erg belangrijk, we willen een relatie opbouwen met een klant. In Dubai lopen namelijk ook veel instructeurs rond, die routinematig hun duiktripjes draaien, zonder enige intentie om het hun klanten echt naar hun zin te maken.”

Wat maakt duiken voor jou een fantastische sport?

“Duiken is mijn passie! Het is een prachtige sport, want de onderwaterwereld is fantastisch en zo ontspannend. Daarnaast is duiken een hele sociale sport, je duikt sowieso altijd met een buddy en vaak in een groep. Onder water kun je erg goed communiceren (dat leer je tijdens een cursus) en dat wat je samen ziet en doormaakt, is zo bijzonder, dat creëert een groepsband. Eenmaal terug aan boord of op het strand, raken de deelnemers niet uitgepraat over wat ze hebben gezien. Meestal sluiten we af met een gezamelijk BBQ en zelfs een overnight stay. Het is geen fanatieke sport en er is ook geen competitie, dat vind ik persoonlijk erg fijn. En er is voor ieder wat wils, want er zijn veel mogelijkheden in de duiksport, zoals wrakduiken, onderwater fotografie, ijsduiken, nachtduiken, grot- en tunnelduiken of zelfs diepzeeduiken (tot wel 300 meter).”

Je bent zelf erg jong begonnen met duiken, hoe leren kinderen duiken?

“Vanaf 8 jaar kunnen kinderen beginnen met de duiksport. Ze leren het spelenderwijs in het zwembad. Ze kunnen hun PADI Seal Team of de Bubblemaker halen. Ze leren dan om gebruik te maken van hun duikuitrusting om onderwater te ademen en om in ondiep water (tot 2 meter diep) rond te zwemmen. Vanaf 10 jaar kunnen kinderen hun certificaat halen en dan kunnen ze met de rest van het gezin mee, tot 12 meter diepte en altijd onder begeleiding van een instructeur. Ook goed om te weten: er is geen maximum leeftijd verbonden aan duiken.”

Wat is jouw favoriete duik TOP 3?

“Met stip op 1: Brothers Reef (Al Ikhwan), Daedalus Reef en Elphinstone Reef, drie plekken in de Rode Zee in Egypte. Ik heb hier een Liveaboards diving experience gedaan, dat betekent een week lang alleen maar duiken, eten en slapen. Heel erg tof!

Nummer 2: Sharm El-Sheikh in Egypte, hier heb ik zo vaak gedoken met mijn vader, ik heb er zoveel goede herinneringen aan.

Nummer 3: twee duikplekken in VAE, beiden in Fujairah: Hole in the Wall (Dibba) met een onderwater rotspartij van ongeveer 130-meter lang gekleurd koraal met een gat erin van 15-meter lang, 3-meter wijd en 1,5-meter hoog. Daarnaast: Sharm Rock; hier wonen oa. 7 zeeschildpadden die we allemaal een naam hebben gegeven. Maar vlakbij de VAE vind ik de Oman (north) ook een prachtige duikplek, in de omgeving van Musandam, waar je veel onderwaterleven aantreft, zoals mantaroggen, barracuda's, dolfijnen en schildpadden. De gehele beleving op een dhow boat is ook fantastisch.”

Hoe zie je je toekomst?

“Ik wil de komende periode proberen om een fulltime baan te vinden. Dat zou mijn leven in Dubai financieel gezien iets prettiger maken (haha). De duiktrips zijn altijd in het weekend of public holidays, dus ik kan er prima fulltime bij werken. Bovendien is het mijn passie en hobby, dus mijn duik company voelt niet als werk. Ik zou het ook leuk vinden om bijvoorbeeld duik ECA’s aan te bieden op scholen, zodat kinderen na schooltijd de duiksport kunnen ervaren.”

Tot slot, het lijkt mij best wel een prijzige sport, klopt dat?

  • “Ik vind het wel meevallen, we doen 2 funduiken vanaf de speedboot voor 400AED inclusief de uitrusting. Voor discover scuba diving is dat 550AED voor 2 duiken. De trips naar Oman verschillen qua prijs, want sommigen zijn inclusief overnight. Een open water cursus in Dubai is 1500AED en de cursus afronden met 2 duiken in Fujairah is in totaal 2300AED. Duiken is geschikt voor het gehele gezin met kinderen vanaf 8 jaar.”

Mocht je ‘in the mood’ willen komen voor de duiksport en/of Dani willen volgen, volg haar dan op instagram @divingfactory.